Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
65 min.

Tarta na gotowym kruchym cieście, z plasterkami cukinii, serem feta i pomidorkami koktajlowymi. Szybko się ją robi a smakuje obłędnie!

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • świeży rozmaryn do smaku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

1Cukinię umyć, odkroić końce, a jeśli nie jest najmłodsza – obrać. Przekroić wzdłuż na pół a następnie w cienkie półplasterki.

2W garnku rozgrzać oliwę i dodać cukinię oraz rozmaryn. Smażyć, aż cukinia zmięknie, a następnie odłożyć na papierowe ręczniki lub durszlak, aby odciekła z tłuszczu i nieco przestygła.

3W tym czasie roztrzepać dobrze jajka, dodać śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser feta posiekać w małą kostkę lub pokruszyć, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Doprawić pieprzem i rozmarynem.

4Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam papieru, w które zawinięte było ciasto). Ponakłuwać ciasto widelcem.

5Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (lub zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ciasta).

6Na przygotowany spód wyłożyć cukinię i rozłożyć ją w miarę równomiernie. Na to wylać masę jajeczną i też wyrównać.

7Pomidorki koktajlowe poprzekrawać na połówki i ułożyć je (przekrojoną stroną do góry) na wierzchu tarty, lekko wciskając w masę jajeczną.

8Piec przez 20-25 minut, uważając, aby quiche się nie przypaliła! (Może wystarczyć tylko 15 minut, to zależy od piekarnika.)

Porcja dla:

4 osób