30 min.
35 min.
65 min.
Tarta na gotowym kruchym cieście, z plasterkami cukinii, serem feta i pomidorkami koktajlowymi. Szybko się ją robi a smakuje obłędnie!
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 łyżki oliwy
- świeży rozmaryn do smaku
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
1Cukinię umyć, odkroić końce, a jeśli nie jest najmłodsza – obrać. Przekroić wzdłuż na pół a następnie w cienkie półplasterki.
2W garnku rozgrzać oliwę i dodać cukinię oraz rozmaryn. Smażyć, aż cukinia zmięknie, a następnie odłożyć na papierowe ręczniki lub durszlak, aby odciekła z tłuszczu i nieco przestygła.
3W tym czasie roztrzepać dobrze jajka, dodać śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser feta posiekać w małą kostkę lub pokruszyć, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Doprawić pieprzem i rozmarynem.
4Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam papieru, w które zawinięte było ciasto). Ponakłuwać ciasto widelcem.
5Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (lub zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ciasta).
6Na przygotowany spód wyłożyć cukinię i rozłożyć ją w miarę równomiernie. Na to wylać masę jajeczną i też wyrównać.
7Pomidorki koktajlowe poprzekrawać na połówki i ułożyć je (przekrojoną stroną do góry) na wierzchu tarty, lekko wciskając w masę jajeczną.
8Piec przez 20-25 minut, uważając, aby quiche się nie przypaliła! (Może wystarczyć tylko 15 minut, to zależy od piekarnika.)
Porcja dla:
4 osób