Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszne danie na ogrodowe przyjęcie lub dodatek do mięs z grilla. Roladki z plastrów bakłażana nadziewane farszem warzywnym.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku

Przygotowanie:

1Bakłażan pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster posolić i odłożyć na 40 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i usmażyć na oleju. Ponownie ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

2Na grubej jarzynowej tarce zetrzeć marchewki. Cebulę posiekać, paprykę pokroić w paski. Całość smażyć na oleju, aż zmięknie. Dodać czosnek, sól, pieprz i kolendrę do smaku.

3Plastry bakłażana posmarować majonezem i nałożyć warzywa. Zwijać w roladki i spiąć wykałaczkami.

Porcja dla:

4 osób