Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Przepis na pyszną przystawkę z pieczonego bakłażana z tymiankiem i czosnkiem. Bakłażan moze być podawany na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • listki świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1Bakłażany dokłanie umyć w ciepłej wodzie.

2Pokroić wzdłuż na plastry o szerokości około 3 cm.

3Oprószyć solą i odczekać 15 minut (bakłażan pozbędzie się goryczki).

4Plastry bakłażana dokładnie spłukać i osuszyć.

5Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować oliwą z oliwek.

6Czosnek pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na posmarowanych oliwą bakłażanach.

7Obsypać świeżym tymiankiem, solą i pieprzem.

8Piec lub grillować 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

9Upieczone plastry bakłażana zwijać w rolady i spinać wykałaczkami.

Porcja dla:

4 osób