Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Przepis na pyszną przystawkę z pieczonego bakłażana z tymiankiem i czosnkiem. Bakłażan moze być podawany na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- listki świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1Bakłażany dokłanie umyć w ciepłej wodzie.
2Pokroić wzdłuż na plastry o szerokości około 3 cm.
3Oprószyć solą i odczekać 15 minut (bakłażan pozbędzie się goryczki).
4Plastry bakłażana dokładnie spłukać i osuszyć.
5Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować oliwą z oliwek.
6Czosnek pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na posmarowanych oliwą bakłażanach.
7Obsypać świeżym tymiankiem, solą i pieprzem.
8Piec lub grillować 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
9Upieczone plastry bakłażana zwijać w rolady i spinać wykałaczkami.
Porcja dla:
4 osób