Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Planujesz wieczór z przyjaciółmi przy winie? Zastanawiasz się co by tu przygotować? Oto odpowiedź: wspaniała przekąska, prosta acz wykwintna!

Składniki:

  • 4 płaty ciasta filo
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • sól do smaku
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do tempeartury 180 stopni C.

2Ostrożnie rozmrozić ciasto filo, trzymając je pod wilgotną ściereczką.

3Cebulę podsmażyć na małym ogniu, na łyżeczce oleju, przez około 20 minut. Bez pośpiechu smażyć, aby się skarmelizowała. Najlepiej pod przykryciem, a na końcu dodać sól i miód.

4Rozłożyć ciasto i posmarować masłem. Na środku, na płaszczyźnie wielkości sera, ułożyć orzechy, 2 łyżki dżemu i przykryć cebulą.

5Na cebuli położyć ser i lekko przycisnąć. Podnieść brzegi ciasta i złączyć tak, aby całość schowała się w sakiewce.

6Piec przez 20 minut, aż ser się roztopi. Wyjąć z piekarnika i kroić na porcje.

Porcja dla:

4 osób