Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Tę turecką przystawkę można jeść na zimno i na ciepło. To ciekawy sposób na przygotowanie selera. Zwykle przygotowuję ją na świeżo i podaję natychmiast po przygotowaniu, ale selera można też ugotować wcześniej, a na koniec zrobić tylko świeży sos.

Składniki:

  • 1 lub 2 duże selery (ok. 1 kg)
  • sok z 1 cytryny
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

1Seler obrać i pokroić w kostkę wielkości 2 cm. Włożyć do garnka, zalać wodą aby go przykryła, dodać połowę soku z cytryny, sól i cukier. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, aż seler się ugotuje.

2Wyjąć seler z garnka i przełożyć do salaterki. Wodę zostawić.

3Pozostały sok z cytryny wymieszać w rondelku z żółtkami i dodać 2-3 łyżki wody z gotowania selera. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, ale nie dopuścić do zagotowania, bo żółtko się zetnie. Doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodać więcej wody z selera. Gotowym sosem polać seler w miseczce i podawać.

Porcja dla:

4 osób