10 min.
20 min.
30 min.
Tę turecką przystawkę można jeść na zimno i na ciepło. To ciekawy sposób na przygotowanie selera. Zwykle przygotowuję ją na świeżo i podaję natychmiast po przygotowaniu, ale selera można też ugotować wcześniej, a na koniec zrobić tylko świeży sos.
Składniki:
- 1 lub 2 duże selery (ok. 1 kg)
- sok z 1 cytryny
- sól do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 żółtka
Przygotowanie:
1Seler obrać i pokroić w kostkę wielkości 2 cm. Włożyć do garnka, zalać wodą aby go przykryła, dodać połowę soku z cytryny, sól i cukier. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, aż seler się ugotuje.
2Wyjąć seler z garnka i przełożyć do salaterki. Wodę zostawić.
3Pozostały sok z cytryny wymieszać w rondelku z żółtkami i dodać 2-3 łyżki wody z gotowania selera. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, ale nie dopuścić do zagotowania, bo żółtko się zetnie. Doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodać więcej wody z selera. Gotowym sosem polać seler w miseczce i podawać.
Porcja dla:
4 osób