Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Świeży imbir, kardamon i słodkie ziemniaki wypełnią Twój dom aromatem jesieni i zwabią rodzinę do stołu.
Składniki:
- 1300 g obranych i pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków
- 120 ml (1/2 szkl.) miodu
- 3 łyżki startego świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego
- 1 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 200°C.
2W dużej misce wymieszać słodkie ziemniaki, miód, imbir, olej z orzechów włoskich, kardamon i pieprz. Przełożyć wszystko do dużej brytfanny lub żeliwnej patelni.
3Wstawić ziemniaki do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut, po czym przemieszać, by odsłonić kawałki ze spodu. Piec przez kolejne 20 minut, aż będą miękkie i na wierzchu skarmelizowane.
Porcja dla:
12 osób