Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Świeży imbir, kardamon i słodkie ziemniaki wypełnią Twój dom aromatem jesieni i zwabią rodzinę do stołu.

Składniki:

  • 1300 g obranych i pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków
  • 120 ml (1/2 szkl.) miodu
  • 3 łyżki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego
  • 1 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200°C.

2W dużej misce wymieszać słodkie ziemniaki, miód, imbir, olej z orzechów włoskich, kardamon i pieprz. Przełożyć wszystko do dużej brytfanny lub żeliwnej patelni.

3Wstawić ziemniaki do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut, po czym przemieszać, by odsłonić kawałki ze spodu. Piec przez kolejne 20 minut, aż będą miękkie i na wierzchu skarmelizowane.

Porcja dla:

12 osób