Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Smażony bakłażan w pikantnym słodkim sosie. Proste i pyszne danie! Jestem pewna, że będzie wam smakowało!
Składniki:
- 2 długie fioletowe bakłażany pokrojone w kostkę
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 zielona papryczka chili drobno posiekana
Przygotowanie:
1Włożyć kostki bakłażana do dużej miski i posypać solą. Napełnić miskę wodą tak, by pokryła warzywo i pozostawić na 30 minut. Dobrze spłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.
2W małej misce wymieszać sos sojowy z octem winnym, cukrem, papryczką chili, mąką ziemniaczaną i olejem z chili. Odstawić.
3W dużej patelni lub w woku rozgrzać olej roślinny na średnim ogniu. Smażyć bakłażana, aż będzie miękki i zacznie robić się brązowy, około 5 do 10 minut. Wlać sos i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje i bakłażan równomiernie się nim pokryje. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób