Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
35 min.

Smażony bakłażan w pikantnym słodkim sosie. Proste i pyszne danie! Jestem pewna, że będzie wam smakowało!

Składniki:

  • 2 długie fioletowe bakłażany pokrojone w kostkę
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 zielona papryczka chili drobno posiekana

Przygotowanie:

1Włożyć kostki bakłażana do dużej miski i posypać solą. Napełnić miskę wodą tak, by pokryła warzywo i pozostawić na 30 minut. Dobrze spłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.

2W małej misce wymieszać sos sojowy z octem winnym, cukrem, papryczką chili, mąką ziemniaczaną i olejem z chili. Odstawić.

3W dużej patelni lub w woku rozgrzać olej roślinny na średnim ogniu. Smażyć bakłażana, aż będzie miękki i zacznie robić się brązowy, około 5 do 10 minut. Wlać sos i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje i bakłażan równomiernie się nim pokryje. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób