30 min.
20 min.
110 min.
Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.
Składniki:
- 400 g mąki
- płaska łyżeczka drożdży
- szczypta soli
- 100 ml hiszpańskiej oliwy z oliwek
- 100 ml mleka
- 10-12 czarnych hiszpańskich oliwek
- łyżeczka oregano
- 2 łyżki stołowe startego na tarce sera manchego
Przygotowanie:
1W misce zmieszaj mąkę i drożdże, dodaj sól, oliwę i mleko. Całość dobrze wymieszaj, następnie ugniataj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Nie należy ugniatać zbyt długo, bo ciasto stanie się bardzo ciągliwe i trudno będzie je rozdzielać.
2Zawiń w folię i odstaw na 1-2 godziny do lodówki.
3Po wyjęciu z lodówki dodaj posiekane w kosteczkę oliwki, oregano i ser manchego. Całość delikatnie zagnieć. Przed rozwałkowaniem ciasta posyp powierzchnię blatu i wałka mąką.
4Wytnij ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C aż ciasteczka się zarumienią.
Porcja dla:
8 osób