Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
110 min.

Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • płaska łyżeczka drożdży
  • szczypta soli
  • 100 ml hiszpańskiej oliwy z oliwek
  • 100 ml mleka
  • 10-12 czarnych hiszpańskich oliwek
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżki stołowe startego na tarce sera manchego

Przygotowanie:

1W misce zmieszaj mąkę i drożdże, dodaj sól, oliwę i mleko. Całość dobrze wymieszaj, następnie ugniataj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Nie należy ugniatać zbyt długo, bo ciasto stanie się bardzo ciągliwe i trudno będzie je rozdzielać.

2Zawiń w folię i odstaw na 1-2 godziny do lodówki.

3Po wyjęciu z lodówki dodaj posiekane w kosteczkę oliwki, oregano i ser manchego. Całość delikatnie zagnieć. Przed rozwałkowaniem ciasta posyp powierzchnię blatu i wałka mąką.

4Wytnij ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C aż ciasteczka się zarumienią.

Porcja dla:

8 osób