Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Pyszne wegetariański dodatek do obiadu albo na przykład danie na kolację: ziemniaki usmażone z pieczarkami i kwaśną śmietaną.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 250 g pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 pęczek pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

1Ziemniaki mikofalować przez 2 minuty (pod przykrywką).

2Pokroić w okrągłę plasterki (bez obierania).

3Na patelni roztopić masło i usmażyć ziemniaki na dużym ogniu na chrupiąco.

4Pieczarki pokroić w plasterki lub na ćwiartki (jeśli są małe). Nie trzeba ich myć, wystarczy oczyścić ściereczką. Dodać na patelnię i smażyć przez kilka minut.

5Dodać śmietanę, sól i pieprz, przykryć i smażyć przez 5-10 minut.

6Na 2 minuty przed końcem smażenia dodać czosnek i pietruszkę.

Porcja dla:

4 osób