Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Pyszne wegetariański dodatek do obiadu albo na przykład danie na kolację: ziemniaki usmażone z pieczarkami i kwaśną śmietaną.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 250 g pieczarek
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 pęczek pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
1Ziemniaki mikofalować przez 2 minuty (pod przykrywką).
2Pokroić w okrągłę plasterki (bez obierania).
3Na patelni roztopić masło i usmażyć ziemniaki na dużym ogniu na chrupiąco.
4Pieczarki pokroić w plasterki lub na ćwiartki (jeśli są małe). Nie trzeba ich myć, wystarczy oczyścić ściereczką. Dodać na patelnię i smażyć przez kilka minut.
5Dodać śmietanę, sól i pieprz, przykryć i smażyć przez 5-10 minut.
6Na 2 minuty przed końcem smażenia dodać czosnek i pietruszkę.
Porcja dla:
4 osób