20 min.
25 min.
45 min.
Wyśmienite danie – jako dodatek do obiadu, do kasz, klusek, ziemniaków… jeśli ktoś wyjątkowo lubi grzyby może się delektować nim „solo”. Taką wersję bardzo polecam – nie tylko ze względu na kalorie, a raczej ich brak, ale przede wszystkim na wyborny smak!
Składniki:
- 1 kg świeżo zebranych różnorodnych grzybów- podgrzybków, prawdziwków, kozaków, kurek, maślaków itp.
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- kostka warzywna lub grzybowa
- sól i pieprz do smaku wg uznania
Przygotowanie:
1Umyte i oczyszczone grzyby pokroić w zależności od ich wielkości w ósemki, ćwiartki lub połówki; małe mogą być w całości.
2Na oleju podsmażyć na rumiano cebulę.
3Dodać pokrojony w plasterki czosnek.
4Wrzucić grzyby i dla lepszego duszenia podlać kilkoma łyżkami wody.
5Doprawić kostką warzywną lub grzybową.
6Dusić, co jakiś czas mieszając, przez 20-25 minut.
7Na koniec można według uznania dodać jeszcze ciut soli i pieprzu.
Porcja dla:
6 osób