Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Wyśmienite danie – jako dodatek do obiadu, do kasz, klusek, ziemniaków… jeśli ktoś wyjątkowo lubi grzyby może się delektować nim „solo”. Taką wersję bardzo polecam – nie tylko ze względu na kalorie, a raczej ich brak, ale przede wszystkim na wyborny smak!

Składniki:

  • 1 kg świeżo zebranych różnorodnych grzybów- podgrzybków, prawdziwków, kozaków, kurek, maślaków itp.
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kostka warzywna lub grzybowa
  • sól i pieprz do smaku wg uznania

Przygotowanie:

1Umyte i oczyszczone grzyby pokroić w zależności od ich wielkości w ósemki, ćwiartki lub połówki; małe mogą być w całości.

2Na oleju podsmażyć na rumiano cebulę.

3Dodać pokrojony w plasterki czosnek.

4Wrzucić grzyby i dla lepszego duszenia podlać kilkoma łyżkami wody.

5Doprawić kostką warzywną lub grzybową.

6Dusić, co jakiś czas mieszając, przez 20-25 minut.

7Na koniec można według uznania dodać jeszcze ciut soli i pieprzu.

Porcja dla:

6 osób