Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Sezon na kurki w pełni, dlatego zrobiłam sos, który uwielbiam i do którego pasuje w zasadzie wszystko. Tym razem z dodatkiem kaszy gryczanej.
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej prażonej
- 1 duża cebula
- olej
- 2 szklanki kurek
- 2/3 szkl. bulionu grzybowego rozrobionego z kostki grzybowej
Przygotowanie:
1Gotujemy kaszę gryczaną do miękkości.
2Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy. Dodajemy oczyszczone kurki (większe kroimy drobniej). Smażymy kilka minut, podlewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, sól, pieprz i dalej dusimy na małym ogniu.
3W szklance mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlewamy do sosu i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
4Podajemy sos kurkowy na kaszy gryczanej.
Porcja dla:
2 osób