Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Sezon na kurki w pełni, dlatego zrobiłam sos, który uwielbiam i do którego pasuje w zasadzie wszystko. Tym razem z dodatkiem kaszy gryczanej.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej prażonej
  • 1 duża cebula
  • olej
  • 2 szklanki kurek
  • 2/3 szkl. bulionu grzybowego rozrobionego z kostki grzybowej

Przygotowanie:

1Gotujemy kaszę gryczaną do miękkości.

2Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy. Dodajemy oczyszczone kurki (większe kroimy drobniej). Smażymy kilka minut, podlewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, sól, pieprz i dalej dusimy na małym ogniu.

3W szklance mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlewamy do sosu i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

4Podajemy sos kurkowy na kaszy gryczanej.

Porcja dla:

2 osób