10 min.
30 min.
40 min.
Smaczny dodatek do dań. Doskonały z ryżem, kurczakiem lub innym mięsem. Z tej cukinii może być również pyszne nadzienie do grillowanych bakłażanów – przepis poniżej.
Składniki:
- 1 cukinia (około 1 kg)
- 1 papryka
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 papryczki chili (suszonej lub świeżej)
- 5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
1Cukinię obrać ze skórki i pokroić w 1 cm kostkę. Jeśli cukinia jest duża, należy wydrążyć gąbczasty miąższ z nasionami i pokroić tylko twarde części. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
2W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę, chili, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę, imbir i goździki, i chwilę smażyć. Gdy uwolnią się aromaty dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem. Kiedy cukinia puści soki, dodać cukier i ketchup. Dusić na małym ogniu, cały czas mieszając przez około 10-15 minut. Jeśli potrzeba, można podlać odrobiną wody.
3Kiedy cukinia będzie miękka, dodać ocet i dusić pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut, sprawdzić, żeby cukinia się całkiem nie rozgotowała.
Porcja dla:
6 osób