Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Smaczny dodatek do dań. Doskonały z ryżem, kurczakiem lub innym mięsem. Z tej cukinii może być również pyszne nadzienie do grillowanych bakłażanów – przepis poniżej.

Składniki:

  • 1 cukinia (około 1 kg)
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 papryczki chili (suszonej lub świeżej)
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

1Cukinię obrać ze skórki i pokroić w 1 cm kostkę. Jeśli cukinia jest duża, należy wydrążyć gąbczasty miąższ z nasionami i pokroić tylko twarde części. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.

2W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę, chili, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę, imbir i goździki, i chwilę smażyć. Gdy uwolnią się aromaty dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem. Kiedy cukinia puści soki, dodać cukier i ketchup. Dusić na małym ogniu, cały czas mieszając przez około 10-15 minut. Jeśli potrzeba, można podlać odrobiną wody.

3Kiedy cukinia będzie miękka, dodać ocet i dusić pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut, sprawdzić, żeby cukinia się całkiem nie rozgotowała.

Porcja dla:

6 osób