Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
27 min.
Całkowity czas:
52 min.

Odkąd w pobliskim supermarkecie dostępne są świeże owoce żurawiny co roku eksperymentowałam z tym sosem w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Ta wersja z kumkwatem wyszła mi tak pyszna, że już przy niej pozostałam. To niezwykła odmiana od tradycyjnego sosu żurawinowego.

Składniki:

  • 16 owoców kumkwatu
  • 175 ml wody
  • 152 g cukru
  • 3 kawałki kandyzowanego imbiru
  • 450 g świeżych owoców żurawiny

Przygotowanie:

1Ponakłuwać kumkwaty 2-3 razy widelcem i włożyć do zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie opłukać pod zimną wodą. Powtórzyć ten proces dwa razy.

2Zagotować kumkwaty w 175 ml wody wymieszanej z cukrem. Zmniejszyć ogień i gotować powolutku przez 15 minut (bez przykrycia).

3Wyjąć owoce z syropu i odstawić.

4Posiekać drobno imbir i dodać wraz z żurawiną do syropu. Gotować na małym ogniu przez 10 do 12 minut, mieszając od czasu do czasu, aż żurawina popęka i powstanie gęsty sos.

5W międzyczasie pokroić przestudzone kumkwaty na ćwiartki, wyjąć rdzenie nasienne. Resztę pokroić w cienkie paski i dodać do żurawiny. Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

Porcja dla:

12 osób