Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
18 min.

Przyrządzana błyskawicznie salsa imbirowa z mango doskonale smakuje ze stekami wieprzowymi w słodko-kwaśnej glazurze z syropu klonowego i limonki. Podawać z rukwią wodną i podgrzanymi podpłomykami.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 2 pomidory, drobno posiekane
  • 1 cebula dymka, drobno posiekana
  • 1 łyżka świeżego imbiru, startego
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 4 steki wieprzowe (po 200 g każdy)
  • pęczek rukwi wodnej, do podania

Przygotowanie:

1Przekroić mango na pół, usunąć pestkę i obrać. Drobno posiekać miąższ. Wymieszać z pomidorami i dymką.

2Dodać do posiekanych składników imbir i połowę soku z limonki. Starannie wymieszać.

3Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Wymieszać pozostały sok z limonki z syropem klonowym i posmarować steki.

4Ułożyć steki na ruszcie opiekacza i piec przez 3–4 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Ułożyć na warstwie rukwi i podawać z salsą.

Porcja dla:

4 osób