Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
08 min.
08 min.
Całkowity czas:
18 min.
18 min.
Przyrządzana błyskawicznie salsa imbirowa z mango doskonale smakuje ze stekami wieprzowymi w słodko-kwaśnej glazurze z syropu klonowego i limonki. Podawać z rukwią wodną i podgrzanymi podpłomykami.
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 2 pomidory, drobno posiekane
- 1 cebula dymka, drobno posiekana
- 1 łyżka świeżego imbiru, startego
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki syropu klonowego
- 4 steki wieprzowe (po 200 g każdy)
- pęczek rukwi wodnej, do podania
Przygotowanie:
1Przekroić mango na pół, usunąć pestkę i obrać. Drobno posiekać miąższ. Wymieszać z pomidorami i dymką.
2Dodać do posiekanych składników imbir i połowę soku z limonki. Starannie wymieszać.
3Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Wymieszać pozostały sok z limonki z syropem klonowym i posmarować steki.
4Ułożyć steki na ruszcie opiekacza i piec przez 3–4 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Ułożyć na warstwie rukwi i podawać z salsą.
Porcja dla:
4 osób