10 min.
30 min.
40 min.
Ten smakowity strudel to szybki i prosty sposób na namówienie dzieci na zjedzenie szpinaku. Podawać z prostym sosem ziołowym na bazie jogurtu i z dużą porcją kolorowej sałatki – i danie wegetariańskie gotowe!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220 C.
2Wymieszać szpinak z cebulą, czosnkiem, serem, śmietaną, 1 jajkiem i parmezanem; doprawić solą, pieprzem i gałką.
3Rozwinąć ciasto na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4Wzdłuż środka ciasta wyłożyć nadzienie. Do filiżanki rozbić jajko, ale go nie roztrzepywać. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem i zawijając w nie nadzienie, zakleić brzegi. Końcówki ciasta też skleić. Delikatnie odwrócić strudel, aby leżał „szwem” do dołu.
5Ułożyć strudel na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. Pozostałe jajko w filiżance roztrzepać i posmarować nim strudel. Naciąć go w kilku miejscach.
6Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut, aż będzie złocisty.
Porcja dla:
6 osób