Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Fantastycznie aromatyczne wegetariańskie szaszłyki z pieczarek i papryki w ziołowej marynacie. Można spróbować różnych innych grzybów, np. pieczarek portobello albo grzybów shitake.
Składniki:
- 50 g pieczarek
- 2 czerwone papryki, pokrojone na kawałki
- 1 zielona papryka, pokrojona na kawałki
- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill do średniej temperatury.
2Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian grzyby i paprykę.
3W misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Posmarować marynatą szaszłyki.
4Ruszt grilla posmarować oliwą i położyć szaszłyki. Grillować przez 4-6 minut, smarując w trakcie marynatą.
Porcja dla:
4 osób