Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Fantastycznie aromatyczne wegetariańskie szaszłyki z pieczarek i papryki w ziołowej marynacie. Można spróbować różnych innych grzybów, np. pieczarek portobello albo grzybów shitake.

Składniki:

  • 50 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki, pokrojone na kawałki
  • 1 zielona papryka, pokrojona na kawałki
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill do średniej temperatury.

2Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian grzyby i paprykę.

3W misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Posmarować marynatą szaszłyki.

4Ruszt grilla posmarować oliwą i położyć szaszłyki. Grillować przez 4-6 minut, smarując w trakcie marynatą.

Porcja dla:

4 osób