Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Delikatnie podsmażone sznycle cielęce zapiekane pod serem i pomidorami. Najlepiej podawać z frytkami.
Składniki:
- 4 sznycle cielęce (po 100-150 g każdy)
- oregano do smaku
- sól i pieprz do smaku
- 6 łyżek oliwy
- 2 cebule, obrane i pokrojone w małą kostkę
- 250 g pieczarek, obranych i pokrojonych w małą kostkę
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Mięso lekko rozbić oprószyć oregano, solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso z obu stron. Przełożyć do polanego oliwą naczynia żaroodpornego.
3Podsmażyć cebulkę i pieczarki. Mieszankę ułożyć na mięsie.
4Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry ułożyć na sznyclach.
5Wszystko posypać pokruszoną kostką bulionową. Zapiekać przez 15 minut.
6Zapieczone mięso posypać poszatkowanymi listkami bazylii.
Porcja dla:
4 osób