Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Delikatnie podsmażone sznycle cielęce zapiekane pod serem i pomidorami. Najlepiej podawać z frytkami.

Składniki:

  • 4 sznycle cielęce (po 100-150 g każdy)
  • oregano do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 cebule, obrane i pokrojone w małą kostkę
  • 250 g pieczarek, obranych i pokrojonych w małą kostkę

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Mięso lekko rozbić oprószyć oregano, solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso z obu stron. Przełożyć do polanego oliwą naczynia żaroodpornego.

3Podsmażyć cebulkę i pieczarki. Mieszankę ułożyć na mięsie.

4Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry ułożyć na sznyclach.

5Wszystko posypać pokruszoną kostką bulionową. Zapiekać przez 15 minut.

6Zapieczone mięso posypać poszatkowanymi listkami bazylii.

Porcja dla:

4 osób