Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Najbardziej znana postna potrawa z Wielkopolski – pyry (czyli ziemniaki) z gziką 😉 Gzik można stosować także do kanapek lub krakersów. To moje ulubione, szybkie danie.
Składniki:
- 200 g sera białego półtłustego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- szczypiorek
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziemniaki
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Ziemniaki umyć i ugotować w mundurach.
2Szczypior posiekać drobno, czosnek wydusić praską.
3Ser wymieszać ze śmietaną, dodać szczypior i czosnek.
4Gzik podawać z ziemniakami rozkrojonymi w ćwiartki.
Porcja dla:
4 osób