Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Dzięki tej metodzie nawet grube i twarde szparagi staną się miękkie i smaczne! Spróbuj też użyć sosu vinaigrette zamiast masła.

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 szklanki wody

Przygotowanie:

1Wlać wodę do dolnej części zestawu garnków do gotowania na parze. Dodać sól i masło i doprowadzić wodę do wrzenia.

2Odciąć suche końce szparagów. Jeśli szparagi są grube, oskrobać lekko ich skórę obieraczką do warzyw. Umieścić szparagi w górnej części zestawu garnków, przykryć i gotować na parze od 5 do 10 minut, w zależności od grubości szparagów, lub aż staną się miękkie.

Porcja dla:

4 osób