Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Sezon na szparagi to dla wielu osób okres kulinarnych rozkoszy. Kupmy ich duży pęczek, a jeszcze lepiej dwa. A wracając, zaopatrzmy się jeszcze w torebeczkę sezamu…

Składniki:

  • 2 łyżeczki sezamu
  • 550 g zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 120 g czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 140 g mrożonego groszku

Przygotowanie:

1Prażyć sezam 3 minuty na patelni o grubym dnie, na małym ogniu, aż zrumieni się na złoto. Przełożyć na talerz.

2Pokroić szparagi ukośnie na 5-cm kawałki. Spryskać olejem w aerozolu dużą teflonową patelnię lub wlać na nią oliwę i rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 5 minut mieszając, aż cebula zmięknie.

3Dodać szparagi i groszek, smażyć 5 minut, często mieszając, żeby szparagi nieco zmiękły, a groszek dobrze się rozgrzał.

4Posypać szparagi i groszek prażonym sezamem, wstrząsnąć, aby wszystkie składniki się wymieszały.

Porcja dla:

4 osób