10 min.
15 min.
25 min.
Sezon na szparagi to dla wielu osób okres kulinarnych rozkoszy. Kupmy ich duży pęczek, a jeszcze lepiej dwa. A wracając, zaopatrzmy się jeszcze w torebeczkę sezamu…
Składniki:
- 2 łyżeczki sezamu
- 550 g zielonych szparagów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 120 g czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 140 g mrożonego groszku
Przygotowanie:
1Prażyć sezam 3 minuty na patelni o grubym dnie, na małym ogniu, aż zrumieni się na złoto. Przełożyć na talerz.
2Pokroić szparagi ukośnie na 5-cm kawałki. Spryskać olejem w aerozolu dużą teflonową patelnię lub wlać na nią oliwę i rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 5 minut mieszając, aż cebula zmięknie.
3Dodać szparagi i groszek, smażyć 5 minut, często mieszając, żeby szparagi nieco zmiękły, a groszek dobrze się rozgrzał.
4Posypać szparagi i groszek prażonym sezamem, wstrząsnąć, aby wszystkie składniki się wymieszały.
Porcja dla:
4 osób