Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Gotowe ciasto francuskie ratuje mnie, gdy pojawią się niespodziewani goście. I jak miło jest zaskoczyć ich podniebienie zapieczonymi w cieście szparagami.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 12 białych szparagów
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 12 plastrów żółtego sera
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Szparagi opłukać, oczyścić i obciąć zdrewniałe końcówki. Gotować we wrzątku z solą i cukrem ok. 10 minut.
2Ciasto rozwałkować, pokroić na 12 kwadratów, posolić, ponakłuwać widelcem, posypać koperkiem i nałożyć po plastrze żółtego sera.
3Na każdy kwadrat z dodatkami nałożyć po jednym szparagu.
4Owinąć szparagi ciastem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w 200 stopniach C – aż ciasto się lekko zarumieni.
Porcja dla:
12 osób