Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Gotowe ciasto francuskie ratuje mnie, gdy pojawią się niespodziewani goście. I jak miło jest zaskoczyć ich podniebienie zapieczonymi w cieście szparagami.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 12 białych szparagów
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 12 plastrów żółtego sera
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Szparagi opłukać, oczyścić i obciąć zdrewniałe końcówki. Gotować we wrzątku z solą i cukrem ok. 10 minut.

2Ciasto rozwałkować, pokroić na 12 kwadratów, posolić, ponakłuwać widelcem, posypać koperkiem i nałożyć po plastrze żółtego sera.

3Na każdy kwadrat z dodatkami nałożyć po jednym szparagu.

4Owinąć szparagi ciastem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w 200 stopniach C – aż ciasto się lekko zarumieni.

Porcja dla:

12 osób