Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Znakomity dodatek do dań, a przy tym wyśmienity farsz do naleśników, omletów, pierogów, pasztecików, itp.
Składniki:
- ½ kg umytych liści szpinaku
- 3 łyżki oliwy
- 5-10 ząbków rozgniecionego czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 100 g pokruszonego sera gorgonzola
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Szpinak sparzyć (zblanszować) wkładając go na chwilę do osolonego wrzątku, odcedzić, odczekać chwilę, aż obcieknie.
2Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć do niej odsączony szpinak, dodać czosnek, wlać sok z limonki lub cytryny i chwilę obsmażać, mieszając.
3Dodać pokruszony ser gorgonzola, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, jeśli szpinak nie jest wystarczająco słony od sera. Podawać od razu lub pozostawić do ostygnięcia na nadzienie.
Porcja dla:
6 osób