Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Znakomity dodatek do dań, a przy tym wyśmienity farsz do naleśników, omletów, pierogów, pasztecików, itp.

Składniki:

  • ½ kg umytych liści szpinaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 5-10 ząbków rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 100 g pokruszonego sera gorgonzola
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Szpinak sparzyć (zblanszować) wkładając go na chwilę do osolonego wrzątku, odcedzić, odczekać chwilę, aż obcieknie.

2Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć do niej odsączony szpinak, dodać czosnek, wlać sok z limonki lub cytryny i chwilę obsmażać, mieszając.

3Dodać pokruszony ser gorgonzola, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, jeśli szpinak nie jest wystarczająco słony od sera. Podawać od razu lub pozostawić do ostygnięcia na nadzienie.

Porcja dla:

6 osób