Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Prosty przepis na szpinak – po prostu smaży się go na patelni z czosnkiem, na maśle i oleju rzepakowym. Młody, świeży szpinak to dobry dodatek do obiadu, ale można go też użyć do tart, faszerowania pierożków i do uzupełnienia innych potraw.

Składniki:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 55 g niesolonego masła
  • 550 g młodego szpinaku w liściach
  • 8 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki

Przygotowanie:

1W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzać masło z olejem, aż zacznie bulgotać (dzięki temu woda zawarta w maśle odparuje).

2Dodać czosnek i smażyć ok. 2 minuty, cały czas mieszając.

3Gdy czosnek zacznie się przyrumieniać, dodać szpinak i smażyć ok. 5 minut, mieszając. Liście mają zmięknąć, ściemnieć i zmniejszyć się do 1/4 swojego pierwotnego rozmiaru.

Porcja dla:

6 osób