Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Prosty przepis na szpinak – po prostu smaży się go na patelni z czosnkiem, na maśle i oleju rzepakowym. Młody, świeży szpinak to dobry dodatek do obiadu, ale można go też użyć do tart, faszerowania pierożków i do uzupełnienia innych potraw.
Składniki:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 55 g niesolonego masła
- 550 g młodego szpinaku w liściach
- 8 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
Przygotowanie:
1W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzać masło z olejem, aż zacznie bulgotać (dzięki temu woda zawarta w maśle odparuje).
2Dodać czosnek i smażyć ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
3Gdy czosnek zacznie się przyrumieniać, dodać szpinak i smażyć ok. 5 minut, mieszając. Liście mają zmięknąć, ściemnieć i zmniejszyć się do 1/4 swojego pierwotnego rozmiaru.
Porcja dla:
6 osób