Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Szybki sposób na chrupiące ziemniaki z patelni. Doskonałe jako dodatek do obiadu, do ryb i mięs. Można oprószyć ulubionymi ziołami.

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

1Pokrojone ziemniaki wypłukać w zimnej wodzie i odsączyć.

2Roztopić masło lub margarynę w dużej patelni na średnim ogniu, dodać ziemniaki i wymieszać, aż dobrze pokryją się tłuszczem. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i smażyć przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i smażyć przez kolejne 10 minut, często obracając, aż się przyrumienią i będą chrupiące ze wszystkich stron.

Porcja dla:

4 osób