Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Szybki sposób na chrupiące ziemniaki z patelni. Doskonałe jako dodatek do obiadu, do ryb i mięs. Można oprószyć ulubionymi ziołami.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
1Pokrojone ziemniaki wypłukać w zimnej wodzie i odsączyć.
2Roztopić masło lub margarynę w dużej patelni na średnim ogniu, dodać ziemniaki i wymieszać, aż dobrze pokryją się tłuszczem. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i smażyć przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i smażyć przez kolejne 10 minut, często obracając, aż się przyrumienią i będą chrupiące ze wszystkich stron.
Porcja dla:
4 osób