Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Jedno z moich ulubionych dań – pyszny aromatyczny sos z borowików duszonych w białym winie. Do tego makaron i parmezan!
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle (wstążki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, posiekana
- 200 g borowików
- 2 ząbki czosnku, posiekane
Przygotowanie:
1Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
2Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę.
3Grzyby oczyścić i pokroić w większe kawałki. Dodać do cebuli i dusić przez kilka minut.
4Dodać czosnek i zalać całość winem, gotować na małym ogniu, aż odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i natkę pietruszki, wymieszać.
5Makaron polać sosem i posypać parmezanem.
Porcja dla:
4 osób