Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Jedno z moich ulubionych dań – pyszny aromatyczny sos z borowików duszonych w białym winie. Do tego makaron i parmezan!

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle (wstążki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 200 g borowików
  • 2 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.

2Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę.

3Grzyby oczyścić i pokroić w większe kawałki. Dodać do cebuli i dusić przez kilka minut.

4Dodać czosnek i zalać całość winem, gotować na małym ogniu, aż odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i natkę pietruszki, wymieszać.

5Makaron polać sosem i posypać parmezanem.

Porcja dla:

4 osób