20 min.
40 min.
120 min.
Wypiek z dużą ilością zieleniny i sera.
Składniki:
- 125 g zimnego masła
- 3/4 kubka mąki pszennej lub razowej
- 1 jajko
- sól
- 1/4 kubka otrąb owsianych
- 2-3 łyżki lodowatej wody
Przygotowanie:
1Ciasto: Posiekać masło z mąką. Dodać jajko, sól, otręby i siekać jeszcze chwile, aż powstanie gruboziarnisty, mokry piasek. Dodać zimnej wody i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na przynajmniej godzinę.
2Rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Piec w 180 st C przez ok 15-20 minut, aż się zarumieni.
3Farsz: Podsmażyć cebulę na tłuszczu. Dodać szpinak i gotować, aż odparuje z niego płyn. Dodać posiekany jarmuż, przyprawy i kremowy serek. Gotować przez chwilę. Doprawić do smaku i odstawić do przestudzenia.
4Jajko rozbełtać z jogurtem. Dolać do szpinaku i wymieszać. Wylać masę na podpieczony spód tarty i obłożyć jeszcze liśćmi bazylii. Można dodać kilka pomidorków koktajlowych.
5Piec przez 20 minut w 180 st C. W połowie tego czasu wyjąć i posypać obficie mozzarellą. Ma ostatnie 5 minut pieczenia przestawić program na dopiekanie od góry.
6Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno 🙂
Porcja dla:
1 osoby