Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
120 min.

Wypiek z dużą ilością zieleniny i sera.

Składniki:

  • 125 g zimnego masła
  • 3/4 kubka mąki pszennej lub razowej
  • 1 jajko
  • sól
  • 1/4 kubka otrąb owsianych
  • 2-3 łyżki lodowatej wody

Przygotowanie:

1Ciasto: Posiekać masło z mąką. Dodać jajko, sól, otręby i siekać jeszcze chwile, aż powstanie gruboziarnisty, mokry piasek. Dodać zimnej wody i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na przynajmniej godzinę.

2Rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Piec w 180 st C przez ok 15-20 minut, aż się zarumieni.

3Farsz: Podsmażyć cebulę na tłuszczu. Dodać szpinak i gotować, aż odparuje z niego płyn. Dodać posiekany jarmuż, przyprawy i kremowy serek. Gotować przez chwilę. Doprawić do smaku i odstawić do przestudzenia.

4Jajko rozbełtać z jogurtem. Dolać do szpinaku i wymieszać. Wylać masę na podpieczony spód tarty i obłożyć jeszcze liśćmi bazylii. Można dodać kilka pomidorków koktajlowych.

5Piec przez 20 minut w 180 st C. W połowie tego czasu wyjąć i posypać obficie mozzarellą. Ma ostatnie 5 minut pieczenia przestawić program na dopiekanie od góry.

6Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno 🙂

Porcja dla:

1 osoby