Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
80 min.

To bardzo prosta tarta, która wszystkim smakuje. Potrzeba do niej zaledwie kilku składników, które zwykle są pod ręką. Najlepiej użyc sera typu grojer, parmezan lub mozarella.

Składniki:

  • 2 puszki (po 400 g) posiekanych pomidorów w puszce
  • 1 opakowanie kruchego ciasta
  • 1 łyżka musztardy dijońskiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 180 g startego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 160 C.

2Pomidory wraz z sosem wlać na patelnię i gotować przez około 15 minut. Mieszać od czasu do czasu i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

3W międzyczasie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć ciastem.

4Posmarować ciasto musztardą, dodać pomidory, posypać ziołami prowansalskimi i na koniec żółtym serem.

5Piec przez około 40 minut, aż ciasto się upiecze, a wierzch się przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób