Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
55 min.
55 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
To bardzo prosta tarta, która wszystkim smakuje. Potrzeba do niej zaledwie kilku składników, które zwykle są pod ręką. Najlepiej użyc sera typu grojer, parmezan lub mozarella.
Składniki:
- 2 puszki (po 400 g) posiekanych pomidorów w puszce
- 1 opakowanie kruchego ciasta
- 1 łyżka musztardy dijońskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 180 g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 160 C.
2Pomidory wraz z sosem wlać na patelnię i gotować przez około 15 minut. Mieszać od czasu do czasu i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
3W międzyczasie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć ciastem.
4Posmarować ciasto musztardą, dodać pomidory, posypać ziołami prowansalskimi i na koniec żółtym serem.
5Piec przez około 40 minut, aż ciasto się upiecze, a wierzch się przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób