Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
120 min.

Ten lżejszy wariant tarty jest soczysty i aromatyczny. Przyrządzamy ją na cieście na pizzę. Dzięki tartemu parmezanowi ciasto jest lekko pikantne, a dodatki, które układamy na wierzchu, nadają mu delikatny ziołowy smak.

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 30 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze trochę do nasmarowania formy

Przygotowanie:

1Wsypać do miski mąkę i sól, dodać suszone drożdże i parmezan. Zrobić na środku wgłębienie, wlać 120 ml letniej wody i 2 łyżki oliwy. Zagnieść wszystko, zaczynając od środka; jeśli to konieczne, dodać nieco wody.

2Lekko posypać mąką blat kuchenny. Przełożyć ciasto z miski na blat i przez 10 minut energicznie zagniatać, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić. Włożyć je z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3Nagrzać piekarnik do 220°C. Formę natłuścić oliwą. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wylepić ciastem wnętrze formy.

4Ser ricotta rozmieszać, żeby uzyskał konsystencję kremu, dodać zioła i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Równomiernie rozłożyć w formie. Umyć i osuszyć pomidory, przepołowić i każdą połówkę ułożyć na serze ricotta powierzchnią przekroju do góry. Między pomidorami rozłożyć oliwki.

5Podgrzać w małym rondelku ocet balsamiczny z 1 łyżką oliwy i rozmarynem. Obrać ząbek czosnku, lekko zmiażdżyć i dodać do rondelka. Całość zagotować bez przykrycia i gotować przez 1–2 minuty tak, żeby ledwie wrzało. Wyjąć i wyrzucić czosnek, resztą płynu polać pomidory i oliwki.

6Piec przez 15–20 minut, aż brzeg ciasta stanie się rumiany, a pomidory lekko się przypieką. Wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i podawać na gorąco.

Porcja dla:

6 osób