40 min.
20 min.
120 min.
Ten lżejszy wariant tarty jest soczysty i aromatyczny. Przyrządzamy ją na cieście na pizzę. Dzięki tartemu parmezanowi ciasto jest lekko pikantne, a dodatki, które układamy na wierzchu, nadają mu delikatny ziołowy smak.
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 30 g tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze trochę do nasmarowania formy
Przygotowanie:
1Wsypać do miski mąkę i sól, dodać suszone drożdże i parmezan. Zrobić na środku wgłębienie, wlać 120 ml letniej wody i 2 łyżki oliwy. Zagnieść wszystko, zaczynając od środka; jeśli to konieczne, dodać nieco wody.
2Lekko posypać mąką blat kuchenny. Przełożyć ciasto z miski na blat i przez 10 minut energicznie zagniatać, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić. Włożyć je z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3Nagrzać piekarnik do 220°C. Formę natłuścić oliwą. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wylepić ciastem wnętrze formy.
4Ser ricotta rozmieszać, żeby uzyskał konsystencję kremu, dodać zioła i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Równomiernie rozłożyć w formie. Umyć i osuszyć pomidory, przepołowić i każdą połówkę ułożyć na serze ricotta powierzchnią przekroju do góry. Między pomidorami rozłożyć oliwki.
5Podgrzać w małym rondelku ocet balsamiczny z 1 łyżką oliwy i rozmarynem. Obrać ząbek czosnku, lekko zmiażdżyć i dodać do rondelka. Całość zagotować bez przykrycia i gotować przez 1–2 minuty tak, żeby ledwie wrzało. Wyjąć i wyrzucić czosnek, resztą płynu polać pomidory i oliwki.
6Piec przez 15–20 minut, aż brzeg ciasta stanie się rumiany, a pomidory lekko się przypieką. Wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i podawać na gorąco.
Porcja dla:
6 osób