Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ta tarta, zawierająca cebulę, jajka i ser stanowi doskonały dodatek do dań, zastępując ziemniaki, ryż, makaron, itp.

Składniki:

  • 110 g (1 i 1/2 szklanki) pokruszonych maślanych krakersów
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 2 łyżki masła
  • 230 g pokrojonej w plastry słodkiej cebuli
  • 2 jajka

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2W średniej misce wymieszać pokruszone krakersy z 1/3 szklanki roztopionego masła. Powstałą masę dobrze ugnieść na dnie tortownicy o średnicy 23 cm i odstawić na bok.

3Rozgrzać średnią patelnię na średnim ogniu i stopić na niej 2 łyżki masła. Włożyć do masła cebulę i zeszklić. Uważać, żeby nie przypalić. Zeszkloną cebulę wyłożyć na przygotowane ciasto.

4W średniej misce wymieszać jajka ze śmietaną, solą i białym pieprzem. Zalać tym cebulę i posypać tartym serem.

5Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, aż środek zastygnie. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut przed podaniem.

Porcja dla:

1 osoby