15 min.
30 min.
45 min.
Ta tarta, zawierająca cebulę, jajka i ser stanowi doskonały dodatek do dań, zastępując ziemniaki, ryż, makaron, itp.
Składniki:
- 110 g (1 i 1/2 szklanki) pokruszonych maślanych krakersów
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 2 łyżki masła
- 230 g pokrojonej w plastry słodkiej cebuli
- 2 jajka
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C.
2W średniej misce wymieszać pokruszone krakersy z 1/3 szklanki roztopionego masła. Powstałą masę dobrze ugnieść na dnie tortownicy o średnicy 23 cm i odstawić na bok.
3Rozgrzać średnią patelnię na średnim ogniu i stopić na niej 2 łyżki masła. Włożyć do masła cebulę i zeszklić. Uważać, żeby nie przypalić. Zeszkloną cebulę wyłożyć na przygotowane ciasto.
4W średniej misce wymieszać jajka ze śmietaną, solą i białym pieprzem. Zalać tym cebulę i posypać tartym serem.
5Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, aż środek zastygnie. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut przed podaniem.
Porcja dla:
1 osoby