Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

To była moja pierwsza próba przygotowania czegokolwiek z topinambura, a efekt mnie zachwycił. To niesamowicie prosty przepis na ciekawą przystawkę.

Składniki:

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g topinamburu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojonego w plasterki topinambura i czosnek, i smażyć przez 1-2 minuty. Dodać sól, rozmaryn i wino i smażyć jeszcze przez 5-10 minut, aż większość płynu wyparuje, a topinambur będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem i podawać.

Porcja dla:

4 osób