Czas przygotowania:
35 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
125 min.

Co roku na urodziny mojej córki piekę ten tort. Jeśli nie masz czasu możesz go upiec z gotowej mieszanki – najważniejsza jest w nim bowiem kolorowa dekoracja!

Składniki:

  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady, startej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Zmiksować masło na kremową masę. Stopniowo dodawać cukier i aromat waniliowy i dobrze wymieszać. Wbić jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Następnie wmieszać mleko.

3Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i dodać do ciasta. Wymieszać całość używając końcówki z hakiem do wyrabiania ciasta. Na koniec dodać czekoladę i wymieszać.

4Wyłożyć ciasto łyżką do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 75-90 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzić, czy ciasto jest w środku upieczone.

5Odstawić ciasto na chwilę by ostygło, a następnie wyjąć z tortownicy i ostudzić całkowicie.

6Przekroić ciasto na pół (od góry) i ułożyć tak, aby zaokrąglone brzegi niemal się stykały. Polać polewą czekoladową i udekorować kolorowymi dodatkami. Wafelek lub dwa podłużne biszkopty ułożyć na środku pomiędzy półksiężycami z ciasta – żeby imitowały brzuszek motylka, a zakręcone paski lukrecji ułożyć tak, by przypominały czułki motylka.

Porcja dla:

1 osoby