35 min.
90 min.
125 min.
Co roku na urodziny mojej córki piekę ten tort. Jeśli nie masz czasu możesz go upiec z gotowej mieszanki – najważniejsza jest w nim bowiem kolorowa dekoracja!
Składniki:
- 150 g masła
- 125 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 tabliczka mlecznej czekolady, startej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Zmiksować masło na kremową masę. Stopniowo dodawać cukier i aromat waniliowy i dobrze wymieszać. Wbić jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Następnie wmieszać mleko.
3Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i dodać do ciasta. Wymieszać całość używając końcówki z hakiem do wyrabiania ciasta. Na koniec dodać czekoladę i wymieszać.
4Wyłożyć ciasto łyżką do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 75-90 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzić, czy ciasto jest w środku upieczone.
5Odstawić ciasto na chwilę by ostygło, a następnie wyjąć z tortownicy i ostudzić całkowicie.
6Przekroić ciasto na pół (od góry) i ułożyć tak, aby zaokrąglone brzegi niemal się stykały. Polać polewą czekoladową i udekorować kolorowymi dodatkami. Wafelek lub dwa podłużne biszkopty ułożyć na środku pomiędzy półksiężycami z ciasta – żeby imitowały brzuszek motylka, a zakręcone paski lukrecji ułożyć tak, by przypominały czułki motylka.
Porcja dla:
1 osoby