Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Bardzo dobry torcik. Zrobiłam go kuzynce na 10 urodziny i wszystkie dzieci jadły, aż im się uszy trzęsły.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.

2Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem.

3W oddzielnej misce wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Dodać do ubitej piany z białek. Delikatnie wymieszać.

4Przesiać mąkę i wymieszać z masą. Przełożyć do tortownicy.

5Piec przez 30-40 minut na złoty kolor.

6Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu i zmiksować ze 150 ml mleka.

7Orzechy uprażyć na suchej patelni i połączyć z kremem.

8Śmietanę ubić z cukrem i śmietanfixem. Dodać pokruszone 4 knopersy i wymieszać.

9Biszkopt przekroić na pół. Na spodzie ułożyć plasterki bananów i posmarować kremem czekoladowym. Przyłożyć drugim blatem biszkoptu.

10Górę i boki tortu posmarować śmietaną i ozdobić pozostałymi knoppersami.

Porcja dla:

15 osób