30 min.
40 min.
70 min.
Bardzo dobry torcik. Zrobiłam go kuzynce na 10 urodziny i wszystkie dzieci jadły, aż im się uszy trzęsły.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.
2Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem.
3W oddzielnej misce wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Dodać do ubitej piany z białek. Delikatnie wymieszać.
4Przesiać mąkę i wymieszać z masą. Przełożyć do tortownicy.
5Piec przez 30-40 minut na złoty kolor.
6Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu i zmiksować ze 150 ml mleka.
7Orzechy uprażyć na suchej patelni i połączyć z kremem.
8Śmietanę ubić z cukrem i śmietanfixem. Dodać pokruszone 4 knopersy i wymieszać.
9Biszkopt przekroić na pół. Na spodzie ułożyć plasterki bananów i posmarować kremem czekoladowym. Przyłożyć drugim blatem biszkoptu.
10Górę i boki tortu posmarować śmietaną i ozdobić pozostałymi knoppersami.
Porcja dla:
15 osób