70 min.
20 min.
90 min.
To wyjątkowo pyszne, choć pracochłonne danie może mieć różne wersje w zależności co mamy w lodówce i jakie są upodobania domowników – w tej odsłonie z farszem szpinakowym, pieczarkowym i oczywiście z serem!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 300 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 3 łyżki pokruszonej fety
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładko. Odstawić na 20 minut.
2Szpinak (jeśli używamy mrożonego należy wcześniej go rozmrozić) posiekać i poddusić na oliwie, aż odparuje. Dodać czosnek i ser, wymieszać i odstawić.
3Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki, podlać odrobiną wody i smażyć przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i smażyć, aż odparują.
4Rozgrzać teflonową patelnię. Do ciasta na naleśniki – jeśli bardzo zgęstniało – można dodać odrobinę wody. Nalewać chochelką ciasto na patelnię, równomiernie rozprowadzać i smażyć naleśniki po kilka minut z każdej strony. Odkładać na talerz.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
6W okrągłym naczyniu żaroodpornym układać kolejno: naleśnik, farsz pieczarkowy, ser, naleśnik, farsz szpinakowy, ser, naleśnik i tak do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu powinniem być naleśnik posypany serem.
7Piec przez 20 minut.
Porcja dla:
8 osób