Czas przygotowania:
70 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
90 min.

To wyjątkowo pyszne, choć pracochłonne danie może mieć różne wersje w zależności co mamy w lodówce i jakie są upodobania domowników – w tej odsłonie z farszem szpinakowym, pieczarkowym i oczywiście z serem!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki pokruszonej fety

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładko. Odstawić na 20 minut.

2Szpinak (jeśli używamy mrożonego należy wcześniej go rozmrozić) posiekać i poddusić na oliwie, aż odparuje. Dodać czosnek i ser, wymieszać i odstawić.

3Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki, podlać odrobiną wody i smażyć przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i smażyć, aż odparują.

4Rozgrzać teflonową patelnię. Do ciasta na naleśniki – jeśli bardzo zgęstniało – można dodać odrobinę wody. Nalewać chochelką ciasto na patelnię, równomiernie rozprowadzać i smażyć naleśniki po kilka minut z każdej strony. Odkładać na talerz.

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

6W okrągłym naczyniu żaroodpornym układać kolejno: naleśnik, farsz pieczarkowy, ser, naleśnik, farsz szpinakowy, ser, naleśnik i tak do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu powinniem być naleśnik posypany serem.

7Piec przez 20 minut.

Porcja dla:

8 osób