Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Szybkie i smaczne danie prosto Hiszpanii. Pszenno-kukurydziane tortille nadziewane farszem z duszonych warzyw: pomidorów, papryki i cukinii.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 łyżki stopionego wystudzonego masła
  • sól

Przygotowanie:

1Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę kukurydzianą, zrób wgłębienie, wlej szklankę letniej wody, dodaj stopione masło, szczyptę soli i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przełóż do miseczki , przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut .

2W tym czasie przygotuj farsz. Cukinię i pomidory umyj pod bieżącą wodą. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórki. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj i osusz. Cebulę obierz z łupin. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę.

3Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć warzywa i duś 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

4Ciasto podziel na 16 równych kawałków. Uformuj z nich kulki, a następnie każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek. Każdy placek upiecz z dwóch stron na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy tortille zaczną się wybrzuszać, dociśnij je łopatką.

5Zrumienione placki zdejmij z patelni, napełnij warzywnym farszem, zawiń i podawaj od razu, gdy są jeszcze ciepłe.

Porcja dla:

16 osób