30 min.
60 min.
90 min.
Szybkie i smaczne danie prosto Hiszpanii. Pszenno-kukurydziane tortille nadziewane farszem z duszonych warzyw: pomidorów, papryki i cukinii.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki kukurydzianej
- 1 szklanka letniej wody
- 3 łyżki stopionego wystudzonego masła
- sól
Przygotowanie:
1Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę kukurydzianą, zrób wgłębienie, wlej szklankę letniej wody, dodaj stopione masło, szczyptę soli i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przełóż do miseczki , przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut .
2W tym czasie przygotuj farsz. Cukinię i pomidory umyj pod bieżącą wodą. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórki. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj i osusz. Cebulę obierz z łupin. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę.
3Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć warzywa i duś 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
4Ciasto podziel na 16 równych kawałków. Uformuj z nich kulki, a następnie każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek. Każdy placek upiecz z dwóch stron na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy tortille zaczną się wybrzuszać, dociśnij je łopatką.
5Zrumienione placki zdejmij z patelni, napełnij warzywnym farszem, zawiń i podawaj od razu, gdy są jeszcze ciepłe.
Porcja dla:
16 osób