Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Soczewica jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, jest niezwykle smaczna, a jednak nieczęsto gości na polskich stołach. Polecam ją szczególnie na zupę, do sałatek, jako farsz do naleśników lub pierogów.

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku wyduszone praską
  • 3 pieczarki pokrojone na małe kawałki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

2Cebulę, czosnek i pieczarki podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

3Ser zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.

4Wymieszać ser z soczewicą i podsmażonymi warzywami, dodać do smaku sól, pieprz i zioła prowansalskie – całość lekko podgrzać na patelni aż do rozpuszczenia się sera i takie ciepłe nadzienie nakładać na tortille.

5Tortille podgrzać w piekarniku lub na patelni i od razu smarować farszem i zawijać, bo szybko twardnieją.

Porcja dla:

6 osób