Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Soczewica jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, jest niezwykle smaczna, a jednak nieczęsto gości na polskich stołach. Polecam ją szczególnie na zupę, do sałatek, jako farsz do naleśników lub pierogów.
Składniki:
- 200 g zielonej soczewicy
- 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku wyduszone praską
- 3 pieczarki pokrojone na małe kawałki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
2Cebulę, czosnek i pieczarki podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
3Ser zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
4Wymieszać ser z soczewicą i podsmażonymi warzywami, dodać do smaku sól, pieprz i zioła prowansalskie – całość lekko podgrzać na patelni aż do rozpuszczenia się sera i takie ciepłe nadzienie nakładać na tortille.
5Tortille podgrzać w piekarniku lub na patelni i od razu smarować farszem i zawijać, bo szybko twardnieją.
Porcja dla:
6 osób