Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
20 min.

Kawałki świeżej gruszki, pyszny niebieski ser pleśniowy i orzechy pekan na opiekanym pieczywie to wyśmienita kombinacja smaków. Bułkę kroimy w solidne kromki i jeśli przekąska ma być lekka, na każdym talerzu kładziemy po jednej. Danie doskonale uzupełniają pomidorki koktajlowe cherry.

Składniki:

  • 2 dojrzałe gruszki
  • sok z cytryny
  • 200 g niebieskiego sera pleśniowego (rokpol, roquefort, gorgonzola)
  • 30 g orzechów pekan
  • 8 dużych kromek bagietki (grubości około 2 cm)

Przygotowanie:

1Podgrzać opiekacz. Po usunięciu gniazd nasiennych pokroić gruszki na ćwiartki lub na plastry, a następnie skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny, żeby się nie odbarwiły. Pokroić ser na 8 trójkątnych plastrów.

2Lekko opiec orzechy pekan, pilnując, żeby się nie przypaliły, a następnie grubo je posiekać. Odstawić. Rozłożyć kromki bułki na blasze i lekko opiec z obu stron.

3Posmarować tosty chutneyem, a potem udekorować je łodyżkami rukwi i rukoli. Położyć na każdym toście plaster sera i ćwiartkę gruszki, posypać orzechami pekan. Doprawić pieprzem. Podawać od razu wraz z połówkami pomidorków koktajlowych.

Porcja dla:

4 osób