15 min.
05 min.
20 min.
Kawałki świeżej gruszki, pyszny niebieski ser pleśniowy i orzechy pekan na opiekanym pieczywie to wyśmienita kombinacja smaków. Bułkę kroimy w solidne kromki i jeśli przekąska ma być lekka, na każdym talerzu kładziemy po jednej. Danie doskonale uzupełniają pomidorki koktajlowe cherry.
Składniki:
- 2 dojrzałe gruszki
- sok z cytryny
- 200 g niebieskiego sera pleśniowego (rokpol, roquefort, gorgonzola)
- 30 g orzechów pekan
- 8 dużych kromek bagietki (grubości około 2 cm)
Przygotowanie:
1Podgrzać opiekacz. Po usunięciu gniazd nasiennych pokroić gruszki na ćwiartki lub na plastry, a następnie skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny, żeby się nie odbarwiły. Pokroić ser na 8 trójkątnych plastrów.
2Lekko opiec orzechy pekan, pilnując, żeby się nie przypaliły, a następnie grubo je posiekać. Odstawić. Rozłożyć kromki bułki na blasze i lekko opiec z obu stron.
3Posmarować tosty chutneyem, a potem udekorować je łodyżkami rukwi i rukoli. Położyć na każdym toście plaster sera i ćwiartkę gruszki, posypać orzechami pekan. Doprawić pieprzem. Podawać od razu wraz z połówkami pomidorków koktajlowych.
Porcja dla:
4 osób