Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
615 min.

Aby przygotować ten pyszny sos ogórkowy trzeba przez noc pozostawić do przecedzenia trochę niskotłuszczowego jogurtu. Sos znakomicie pasuje do kurczaka lub mięs z grilla. Jest to też wspaniały dip do warzyw i chipsów z chleba pita.

Składniki:

  • 450 g chudego jogurtu naturalnego
  • 1 obrany ogórek, oczyszczony z nasion, starty na grubej tarce
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka świeżej posiekanej mięty
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Wyłożyć durszlak dwiema warstwami gazy (lub etaminy) i umieścić go nad miską. Wlać jogurt i przykryć durszlak folią spożywczą. Pozostawić na noc, aby mógł się przecedzić do miski.

2Starty ogórek położyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i zostawić do obeschnięcia na 1 do 2 godzin.

3Osuszony ogórek wymieszać w misce z jogurtem, czosnkiem, pietruszką, miętą, sokiem z cytryny, solą, i pieprzem. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Porcja dla:

2 osób