Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Wspaniałe aromatyczne danie curry. Podsmażone warzywa wymieszane z przyprawami, urozmaicone migdałami i rodzynkami. Najlepiej smakuje podawane z ryżem.

Składniki:

  • 1 słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 średni bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 2 marchewki, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
  • 1 łyżka curry

Przygotowanie:

1Do brytfanki włożyć ziemniaka, bakłażana, papryki, marchewki, cebulę i polać 3 łyżkami oliwy. Podsmażać przez 5 minut.

2W rondelku wymieszać 3 łyżki oliwy z czosnkiem, kurkumą, curry, cynamonem, solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty.

3Mieszankę przypraw dodać do brytfanki z warzywami. Dodać ciecierzycę, migdały, cukinię, rodzynki i sok pomarańczowy, wymieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

4Na końcu dodać szpinak i gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać!

Porcja dla:

6 osób