Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Wspaniałe aromatyczne danie curry. Podsmażone warzywa wymieszane z przyprawami, urozmaicone migdałami i rodzynkami. Najlepiej smakuje podawane z ryżem.
Składniki:
- 1 słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 1 średni bakłażan, pokrojony w kostkę
- 1 zielona papryka, posiekana
- 1 czerwona papryka, posiekana
- 2 marchewki, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
- 1 łyżka curry
Przygotowanie:
1Do brytfanki włożyć ziemniaka, bakłażana, papryki, marchewki, cebulę i polać 3 łyżkami oliwy. Podsmażać przez 5 minut.
2W rondelku wymieszać 3 łyżki oliwy z czosnkiem, kurkumą, curry, cynamonem, solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty.
3Mieszankę przypraw dodać do brytfanki z warzywami. Dodać ciecierzycę, migdały, cukinię, rodzynki i sok pomarańczowy, wymieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
4Na końcu dodać szpinak i gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać!
Porcja dla:
6 osób