Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Wyborne placki „latkes”, tym razem z warzywami! Uracz swoich przyjaciół tymi świetnymi plackami w czasie świąt Chanuka.

Składniki:

  • 280 g startej cukinii
  • 150 g obranych i startych ziemniaków
  • 110 g startej marchewki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Włożyć cukinię, ziemniaki i marchew do durszlaka, przykryć od góry papierowym ręcznikiem lub gazą i wycisnąć wodę. Posypać warzywa solą i zostawić na 15 minut, aby dalej puszczały soki, po czym jeszcze raz wycisnąć przez papierowy ręcznik.

2W dużej misce wymieszać warzywa z jajkami, solą i pieprzem. Dodać pokruszoną macę lub mąkę, natkę pietruszki i fetę.

3Na dużej patelni rozgrzać olej roślinny i kłaść na nim łyżką placki o średnicy 8-10 cm. Smażyć po obu stronach, aż nabiorą złotego koloru (mniej więcej dwie – trzy minuty z każdej strony). W razie potrzeby dolewać oleju do smażenia, aby placki się nie przypalały. Przed podaniem osuszać latkes na papierowych ręcznikach.

Porcja dla:

6 osób