30 min.
30 min.
60 min.
Wyborne placki „latkes”, tym razem z warzywami! Uracz swoich przyjaciół tymi świetnymi plackami w czasie świąt Chanuka.
Składniki:
- 280 g startej cukinii
- 150 g obranych i startych ziemniaków
- 110 g startej marchewki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Włożyć cukinię, ziemniaki i marchew do durszlaka, przykryć od góry papierowym ręcznikiem lub gazą i wycisnąć wodę. Posypać warzywa solą i zostawić na 15 minut, aby dalej puszczały soki, po czym jeszcze raz wycisnąć przez papierowy ręcznik.
2W dużej misce wymieszać warzywa z jajkami, solą i pieprzem. Dodać pokruszoną macę lub mąkę, natkę pietruszki i fetę.
3Na dużej patelni rozgrzać olej roślinny i kłaść na nim łyżką placki o średnicy 8-10 cm. Smażyć po obu stronach, aż nabiorą złotego koloru (mniej więcej dwie – trzy minuty z każdej strony). W razie potrzeby dolewać oleju do smażenia, aby placki się nie przypalały. Przed podaniem osuszać latkes na papierowych ręcznikach.
Porcja dla:
6 osób