Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
135 min.

Wegetariański przysmak, który z wyglądu może przypominać „zimne nóżki”. Nie raz udało mi się nim oszukać babcie i ciocie, które myślały, że jedzą wieprzową galaretkę i chwaliły jej delikatny smak.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 niewielkiego selera
  • 1 por
  • kilka łodyżek zielonej pietruszki, drobno posiekanej

Przygotowanie:

1Warzywa pokroić drobno, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem. Dodać przyprawy. Po około 45 minutach, kiedy warzywa zmiękną, dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Gdy bulion będzie gotowy odcedzić na sitku warzywa i odłożyć je do miseczki.

2Odlać pół szklanki bulionu, schłodzić i dodać agar, energicznie mieszając. (Uwaga! Należy dodać 10 g – 1 łyżeczkę – agaru na 1 litr bulionu.) Tę mieszaninę następnie dodać do gorącego bulionu i szybko mieszać, aby nie powstały grudki, a następnie zagotować całość.

3Ugotowane jajka pokroić w plasterki, które należy włożyć na spód małych plastikowych pojemniczków lub niewielkich filiżanek. Na jajko położyć ugotowane warzywa. Zalać to wszystko bulionem z agarem. Odstawić w chłodne miejsce, a kiedy ostygnie przełożyć do lodówki.

4Przed podaniem odwrócić do góry dnem i zdjąć pojemniczek lub filiżankę.

Porcja dla:

4 osób