15 min.
60 min.
135 min.
Wegetariański przysmak, który z wyglądu może przypominać „zimne nóżki”. Nie raz udało mi się nim oszukać babcie i ciocie, które myślały, że jedzą wieprzową galaretkę i chwaliły jej delikatny smak.
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 niewielkiego selera
- 1 por
- kilka łodyżek zielonej pietruszki, drobno posiekanej
Przygotowanie:
1Warzywa pokroić drobno, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem. Dodać przyprawy. Po około 45 minutach, kiedy warzywa zmiękną, dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Gdy bulion będzie gotowy odcedzić na sitku warzywa i odłożyć je do miseczki.
2Odlać pół szklanki bulionu, schłodzić i dodać agar, energicznie mieszając. (Uwaga! Należy dodać 10 g – 1 łyżeczkę – agaru na 1 litr bulionu.) Tę mieszaninę następnie dodać do gorącego bulionu i szybko mieszać, aby nie powstały grudki, a następnie zagotować całość.
3Ugotowane jajka pokroić w plasterki, które należy włożyć na spód małych plastikowych pojemniczków lub niewielkich filiżanek. Na jajko położyć ugotowane warzywa. Zalać to wszystko bulionem z agarem. Odstawić w chłodne miejsce, a kiedy ostygnie przełożyć do lodówki.
4Przed podaniem odwrócić do góry dnem i zdjąć pojemniczek lub filiżankę.
Porcja dla:
4 osób