35 min.
10 min.
45 min.
Już od kilku lat sos słodko-kwaśny jest w Polsce znany i lubiany. Wystarczy polać takim sosem ze słoika kilka kawałków podsmażonego mięsa i już mamy pyszne danie. Obiecujemy, że sos wykonany według naszego przepisu będzie jeszcze smaczniejszy niż kupowany w słoiku czy chińskiej budce.
Składniki:
- 340 g polędwiczki wieprzowej bez tłuszczu, pokrojonej w paseczki 5×1 cm
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 125 g chińskiego makaronu jajecznego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- kukur8 kolbek kukurydzy miniaturowej, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki (ok. 75 g)
- 170 g marchewki, pokrojonej w słupki
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka świeżego imbiru, pokrojonego w drobną kostkę
- 300 g kiełków fasoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 1 łyżeczka ciemnego oleju sezamowego
- pieprz
Przygotowanie:
1Włożyć paseczki polędwiczki do miski, skropić sosem sojowym i posypać pieprzem. Wymieszać, by mięso całe pokryło się marynatą. Poprószyć skrobią kukurydzianą i znów wymieszać. Odstawić pod przykryciem.
2Przygotować sos. Wymieszać w misce skrobię kukurydzianą, cukier, ocet, wino ryżowe lub sherry, keczup, sos sojowy i sok ananasowy. Odstawić.
3Wrzucić makaron do rondla z wrzątkiem i gotować 3 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Starannie odlać i odstawić.
4Rozgrzać mocno wok lub patelnię z grubym dnem. Wlać łyżkę oleju i rozlać go po całej powierzchni. Wrzucić mięso i obrumienić lekko (ok. minuty). Smażyć na dużym ogniu 3–4 minuty, cały czas mieszając. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić.
5Rozgrzać w woku resztę oleju, wrzucić kukurydzę i smażyć minutę, cały czas mieszając. Dodać marchewkę, czosnek i imbir. Smażyć jeszcze minutę. Skropić 5 łyżkami wody i gotować warzywa 2–3 minuty.
6Wlać do woka sos, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Włożyć mięso do woka, dodać makaron, ananasa i kiełki fasoli. Rozgrzać, mieszając i podrzucając. Tuż przed podaniem dodać cebulkę dymkę i olej sezamowy.
Porcja dla:
4 osób