Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Szybki i prosty przepis na to tradycyjne wigilijne danie. Dodatek suszonych prawdziwków wspaniale wzbogaca smak kapusty.
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki kminku
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 400 g pieczarek
- 50 g suszonych prawdziwków
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
1Zalać kapustę wrzącą wodą, dodać kminek i gotować pod przykryciem przez 30 minut.
2Suszone prawdziwki namoczyć, a pieczarki pokroić w słupki.
3Cebulę zeszklić na oliwie i dodać pieczarki. Smażyć razem kilka minut, a potem wymieszać z kapustą.
4Prawdziwki pokroić i dodać do kapusty.
5Doprawić pieprzem i wszystko razem gotować jeszcze przez 15 minut bez przykrywki, aby odparować wodę.
Porcja dla:
10 osób