Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Szybki i prosty przepis na to tradycyjne wigilijne danie. Dodatek suszonych prawdziwków wspaniale wzbogaca smak kapusty.

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 400 g pieczarek
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

1Zalać kapustę wrzącą wodą, dodać kminek i gotować pod przykryciem przez 30 minut.

2Suszone prawdziwki namoczyć, a pieczarki pokroić w słupki.

3Cebulę zeszklić na oliwie i dodać pieczarki. Smażyć razem kilka minut, a potem wymieszać z kapustą.

4Prawdziwki pokroić i dodać do kapusty.

5Doprawić pieprzem i wszystko razem gotować jeszcze przez 15 minut bez przykrywki, aby odparować wodę.

Porcja dla:

10 osób