Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Bez tego ponczu nie ma po co przebierać się na Halloween! Sztuczna ręka w zamarzniętej rękawicy pływa w wiaderku ponczu. Można udekorować rękę pająkami i wężami.

Składniki:

  • 300 g malin lub truskawek, pokrojonych na plasterki
  • 600 ml soku żurawinowego lub z czarnej porzeczki
  • 1 saszetka (3 łyżeczki) żelatyny
  • 2 l piwa imbirowego
  • 2 l musującego wina z jabłek
  • 6 węży

Przygotowanie:

1Przygotowanie zamrożonej ręki: umyć i wypłukać gumową rękawicę. Wywinąć środek rękawicy na zewnątrz i odstawić. W 1 litrowym dzbanku połączyć maliny z sokiem.

2Połowę mieszaniny przelaćv do małego rondelka. Posypać żelatyną i pozostawić na 2 minuty. Podgrzać na małym ogniu, stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wlać z powrotem do odstawionej mieszanki owoców i soku.

3Wlać mieszankę do rękawicy. Wypełnić mieszanką górną część rękawicy i zawiązać bezpiecznie koniec rękawicy sznurkiem lub gumką. Mrozić aż będzie twarda na kość lub przez kilka dni, jeśli jest to możliwe.

4Serwowanie: starannie odciąć gumową rękawicę od zamrożonej ręki. Umieścić zamrożoną rękę dłonią do góry, opierając ją w dużej części o ściankę wazy na poncz. Wlać piwo imbirowe i musujące wino z jabłek. Ozdobić wężami i pająkami.

Porcja dla:

16 osób