Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ten smak aromatycznych karczochów z masłem, czosnkiem i szalotką z pewnością zadowoli każdego wielbiciela karczochów. Mnie szczególnie odpowiada zapach dymu i wędzenia, jaki daje opiekanie na grillu.

Składniki:

  • 2 karczochy przekrojone na pół
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 posiekana szalotka
  • 115 g masła

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill na małym ogniu.

2W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć karczochy do wrzątku i doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do wody połowę czosnku i szalotek. Gotować przez około 30 minut, aż widelec łatwo wejdzie w łodygę karczocha. Odcedzić i odstawić.

3Roztopić masło w rondelku na średnim ogniu i podsmażyć na nim pozostały czosnek i szalotkę, ale tylko do momentu, aż zaczną wydzielać zapach, a następnie zdjąć z ognia.

4Położyć połówki karczochów na rozgrzanym grillu. Rozprowadzić po nich pędzelkiem cześć roztopionego masła. Opiekać przez 5 do 10 minut, od czasu do czasu smarując masłem, aż będą lekko przypieczone. Podawać z pozostałym masłem jako sosem do maczania.

Porcja dla:

4 osób