15 min.
40 min.
55 min.
Ten smak aromatycznych karczochów z masłem, czosnkiem i szalotką z pewnością zadowoli każdego wielbiciela karczochów. Mnie szczególnie odpowiada zapach dymu i wędzenia, jaki daje opiekanie na grillu.
Składniki:
- 2 karczochy przekrojone na pół
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 posiekana szalotka
- 115 g masła
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill na małym ogniu.
2W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć karczochy do wrzątku i doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do wody połowę czosnku i szalotek. Gotować przez około 30 minut, aż widelec łatwo wejdzie w łodygę karczocha. Odcedzić i odstawić.
3Roztopić masło w rondelku na średnim ogniu i podsmażyć na nim pozostały czosnek i szalotkę, ale tylko do momentu, aż zaczną wydzielać zapach, a następnie zdjąć z ognia.
4Położyć połówki karczochów na rozgrzanym grillu. Rozprowadzić po nich pędzelkiem cześć roztopionego masła. Opiekać przez 5 do 10 minut, od czasu do czasu smarując masłem, aż będą lekko przypieczone. Podawać z pozostałym masłem jako sosem do maczania.
Porcja dla:
4 osób