Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Bakłażan i pomidory smacznie łaczą się w tej potrawie, która jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, z ryb lub po prostu podana z chrupiącą bagietką.
Składniki:
- 2 bakłażany
- oliwa do smażenia
- 6 pomidorów
- 3 ząbki czosnku, wyciśniete przez praskę
- szczypta słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Bakłażany umyć, obrać i pokroić na plastry. Oprószyć solą i odstawić, aby puściły sok. Opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
3Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć bakłażana z obu stron na rumiano.
4Pomidory umyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić czosnkiem, papryką, solą i pieprzem do smaku.
5W naczyniu układać warstwy bakłażana przekładając sosem. Posypać natką pietruszki.
6Piec przez około 45 minut.
Porcja dla:
4 osób