Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
100 min.

Bakłażan i pomidory smacznie łaczą się w tej potrawie, która jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, z ryb lub po prostu podana z chrupiącą bagietką.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • oliwa do smażenia
  • 6 pomidorów
  • 3 ząbki czosnku, wyciśniete przez praskę
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Bakłażany umyć, obrać i pokroić na plastry. Oprószyć solą i odstawić, aby puściły sok. Opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.

3Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć bakłażana z obu stron na rumiano.

4Pomidory umyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić czosnkiem, papryką, solą i pieprzem do smaku.

5W naczyniu układać warstwy bakłażana przekładając sosem. Posypać natką pietruszki.

6Piec przez około 45 minut.

Porcja dla:

4 osób