Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pyszne, kruche mięso z żeberek w sosie kurkowym. Najlepiej smakuje z ziemniakami i ulubioną sałatką.

Składniki:

  • 115 g masła
  • 2 szklanki (300 g) kurek
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 450 g żeberek wieprzowych bez kości, pokrojonych w 1,5-cm kostkę
  • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
  • 2 szklanki (450 ml) wody
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1W patelni, na średnim ogniu stopić masło. Dodać kurki i czosnek i smażyć, mieszając, aż grzyby zmiękną – ok. 8-10 minut.

2W garnku, na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać mięso i smażyć, aż się zrumieni z zewnątrz i nie będzie już w środku surowe (8-10 minut).

3Przełożyć mięso na talerz. Sos ze smażenia zostawić w garnku. Do sosu dodać zawartość patelni z grzybami.

4Do garnka z grzybami dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dodać wodę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

5Podawać mięso polane sosem.

Porcja dla:

4 osób