Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
140 min.

Małe pikantne tartaletki z porem, groszkiem i żółtym serem. Można przygotować w wersji z boczkiem lub z pieczarkami.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • około 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

1Przygotować kruche ciasto: przesianą mąkę, zimne masło, sól i jedno żółtko posiekać nożem i szybko zagnieść z 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

2W między czasie przygotować farsz: pora umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Poddusić go na patelni na rozgrzanym maśle aż stanie się miękki.

3Doprawić solą i pieprzem, wrzucić zamrożony groszek i liście tymianku, wszystko razem dokładnie wymieszać.

4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

5Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować, wykroić z niego kółka o średnicy 9 cm i wylepić nimi foremki wysmarowane tłuszczem.

6Ciasto podpiec przez około 10-15 minut, aż się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, ale go nie wyłączać.

7Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć równomiernie farsz z zielonych warzyw.

8W głębokim talerzu roztrzepać jajko ze śmietaną z odrobiną soli i pieprzu i zalać nim tartaletki.

9Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

10Na 5 minut przed końcem pieczenia wierzch każdej małej tarty posypać startym serem.

Porcja dla:

8 osób