30 min.
50 min.
140 min.
Małe pikantne tartaletki z porem, groszkiem i żółtym serem. Można przygotować w wersji z boczkiem lub z pieczarkami.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- około 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
1Przygotować kruche ciasto: przesianą mąkę, zimne masło, sól i jedno żółtko posiekać nożem i szybko zagnieść z 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
2W między czasie przygotować farsz: pora umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Poddusić go na patelni na rozgrzanym maśle aż stanie się miękki.
3Doprawić solą i pieprzem, wrzucić zamrożony groszek i liście tymianku, wszystko razem dokładnie wymieszać.
4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
5Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować, wykroić z niego kółka o średnicy 9 cm i wylepić nimi foremki wysmarowane tłuszczem.
6Ciasto podpiec przez około 10-15 minut, aż się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, ale go nie wyłączać.
7Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć równomiernie farsz z zielonych warzyw.
8W głębokim talerzu roztrzepać jajko ze śmietaną z odrobiną soli i pieprzu i zalać nim tartaletki.
9Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
10Na 5 minut przed końcem pieczenia wierzch każdej małej tarty posypać startym serem.
Porcja dla:
8 osób