Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Szukając dobrego przepisu na groszek w sosie kremowym, natrafiłem na wiele, ale żaden w pełni mnie nie zadowolił. Opracowałem więc własny i uważam, że jest absolutnie fantastyczny! Tak go lubimy, że groszek bardzo często gości teraz na naszym stole.

Składniki:

  • 300 g (2 szkl.) rozmrożonego zielonego groszku
  • 160 ml (2/3 szkl.) wody
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • 80 ml (1/3 szkl.) pełnotłustej śmietanki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

1Do średniego rondelka wlać wodę, wrzucić groszek, dodać sól. Zagotować, następnie dodać masło i zamieszać.

2W małej misce wymieszać śmietanę z mąką i cukrem, i dodać do groszku. Gotować na średnim ogniu, aż wszystko zgęstnieje i zacznie bąbelkować, około 5 minut.

Porcja dla:

4 osób