Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Szukając dobrego przepisu na groszek w sosie kremowym, natrafiłem na wiele, ale żaden w pełni mnie nie zadowolił. Opracowałem więc własny i uważam, że jest absolutnie fantastyczny! Tak go lubimy, że groszek bardzo często gości teraz na naszym stole.
Składniki:
- 300 g (2 szkl.) rozmrożonego zielonego groszku
- 160 ml (2/3 szkl.) wody
- 1/8 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła
- 80 ml (1/3 szkl.) pełnotłustej śmietanki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1Do średniego rondelka wlać wodę, wrzucić groszek, dodać sól. Zagotować, następnie dodać masło i zamieszać.
2W małej misce wymieszać śmietanę z mąką i cukrem, i dodać do groszku. Gotować na średnim ogniu, aż wszystko zgęstnieje i zacznie bąbelkować, około 5 minut.
Porcja dla:
4 osób