Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
90 min.

Wspaniały sposób na podanie warzyw – lekkie kulki pieczone w piekarniku mogą być zarówno przystawką jak i dodatkiem do dań.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • chilli w płatkach do smaku
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Bakłażana pokroić w kostkę i włożyć do osolonej wody na 30 minut. Odsączyć, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Rozgnieść na puree.

2Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i utłuc.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

4Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć bakłażana z czosnkiem i chili. Po kilku minutach zdjąć z ognia. Wymieszać z ziemniakami.

5Do masy dodać jajko, białko i kilka łyżek parmezanu. Wymieszać. Szafran rozpuścić w łyżce letniej wody, wymieszać z masą.

6Z masy formować małe kulki, obtaczać w bułce tartej. Układać na natłuszczonej blaszce. Piec przez 15 minut.

Porcja dla:

4 osób