15 min.
45 min.
90 min.
Wspaniały sposób na podanie warzyw – lekkie kulki pieczone w piekarniku mogą być zarówno przystawką jak i dodatkiem do dań.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 4 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- chilli w płatkach do smaku
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Bakłażana pokroić w kostkę i włożyć do osolonej wody na 30 minut. Odsączyć, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Rozgnieść na puree.
2Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i utłuc.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
4Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć bakłażana z czosnkiem i chili. Po kilku minutach zdjąć z ognia. Wymieszać z ziemniakami.
5Do masy dodać jajko, białko i kilka łyżek parmezanu. Wymieszać. Szafran rozpuścić w łyżce letniej wody, wymieszać z masą.
6Z masy formować małe kulki, obtaczać w bułce tartej. Układać na natłuszczonej blaszce. Piec przez 15 minut.
Porcja dla:
4 osób