Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Pyszne ziemniaczki z patelni, przysmażane na oliwie z czosnkiem. Można ich nie obierać tylko smażyć w łupinkach.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W dużym garnku zagotować na dużym ogniu lekko osoloną wodę. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i opłukać pod zimną wodą. Gotować we wrzącej wodzie przez 5 minut, odcedzić i przełożyć na czystą ściereczkę. Wytrzeć do sucha.
2W dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek, aż zmięknie. Przełożyć ziemniaki na patelnię i smażyć na średnim ogniu przez około 15 minut, często mieszając, aby się nie przypaliły. Doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
6 osób