Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Pyszne ziemniaczki z patelni, przysmażane na oliwie z czosnkiem. Można ich nie obierać tylko smażyć w łupinkach.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W dużym garnku zagotować na dużym ogniu lekko osoloną wodę. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i opłukać pod zimną wodą. Gotować we wrzącej wodzie przez 5 minut, odcedzić i przełożyć na czystą ściereczkę. Wytrzeć do sucha.

2W dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek, aż zmięknie. Przełożyć ziemniaki na patelnię i smażyć na średnim ogniu przez około 15 minut, często mieszając, aby się nie przypaliły. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób